بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

(¯`•¸•´¯)U Follow Me(¯`•¸•´¯)

Saturday, December 18, 2010

# kisah hari ini #

hari ni memang penuh dengan cerita..pagi tadi pergi stadium..mungkin tgk gymnastik tak pun perlawanan bola..hurm, tidak, tidak semua salah..pergi stadium pergi beli baju canggih..ala, baju budak sekolah tu..seronok adik-adik aku beli baju sekolah baru..setiap tahun mesti beli..ma, nak beli kasut sekolah(ala2 keanakan gitu)..tiba2 teringin pulak nak pakai seragam sekolah..hahaha..

hari ni mak aku kerja overtime a.k.a OT..maksudnya OT dgn anak2..hehe..kebiasaannya OT dpt duit lebih..tapi kali ni punya OT duit keluar dari purse pulak..

alamak! yg syok sekali tuh lauk tengah hari ni..tempoyak + petai + udang..wah! memang sedap..

nak share resepi tp alahai malasnya nak taip..hahaha...nk makan lagi ni..next time lah share..=DD




Sunday, December 12, 2010

# ada-ada sahaja #

Seronok sangat tadi..hehe..berjalan di sekitar pasir gudang..meredah segala pelosok tempat yang tak pernah aku pergi..confident sangat kan..pergi reunion di Kg pasir putih rumah qadir, dia sambung belajar di australia cos mechanical engeneering..walaupun tak dapat jumpa semua sekurang-kurangnya dapat jugak berbual-bual..masing-masing dah berubah fizikal..hampir tak kenal..hehe..


||Cantik kak shy masa ni..mantap lah..hehe..||


Minggu ni boleh dikatakan seronok la jugak..hari jumaat naik bas pergi muar sampai depan hospital pergi pulak bakri rumah pak cik nina lepas tu baru sampai rumah kak shy..petang jumaat tu pergi lagi jalan di giant beli hadiah suprise untuk Pn. Shaiha..sweet sangat hadiah tu..hahahaha=DD

Mula-mula kenal kak shy ni masa hantar borang untuk join MSK 2010/2011..masa tu dia bagi no fon dia supaya kalau ada apa-apa masalah berhubung terus dengan dia..malu-malu je aku masa tu..

Jumpa dia lagi masa program bengkel fasilitator muda dari siri 1 hingga siri 4.. sejak dari siri 4 tu makin rapat berkawan dengan kak shy, nina, tiqah dan ros..banyak kenagan bersama..

Walaupun baru je kenal kak shy, rasa macam dah lama berkawan..cepat masa berlalu..

semoga Pn. Shaiha dan suami bahagia hingga ke syurga..(=


Thursday, December 9, 2010

# yang bersahaja #

entri ni saje2 sebab tak de kje...

esok 10/11/2010 pergi muar atau muo...

kenduri kak shy..

jadi sempena itu, nk bg lagu kt dy...hehe



Saturday, December 4, 2010

# salam selasih berlayar kasih #

tiada ungkapan secantik kasih..
tiada kata seindah sayang..
tiada bicara sesendu rindu..
tiada bait berbekas kenangan..
hanya itu mmpu ku titip..
huhuhuhuhuhu..
tqvm..
utk pic n ungkapan tu..
sesungguhnya kehidupan ini
akan terasa terlalu sunyi tanpa sahabat..
akan terasa terlalu sepi tnpa usik tawa sahabat..
akan terasa rugi tanap pesan dan ingtan dri sahabat..
akan terasa sayu bila tidak memiliki sahabat..
sayang awk2 sume....
waaaaaaaaaaaaaaaaa....
antara doa2 yg mustajab dan mudah termakbul..
adlah doa dr seorg sahabat...
tiada kata yang dapat di gambarkan..
hanya terima kasih..
pengikat kasih....
luv allz sgt2....

from birthday girl (tiqah)


Friday, December 3, 2010

# seronok jah #

Entri ni diedit semula sebab dapat idea dari blog seorang sahabat.

Sedang dalam bas, kedai makan, dalam kereta dan dimana saja aku berada diluar rumah pasti saja terjumpa dengan sepesis kereta keluaran perodua iaitu myvi..(tergelak sedikit)

Teringat pula kisah aku dgn myvi juga seperti disini hehe..

Dalam kepekatan malam..haha...teringat kejadian berlaku rabu malam khamis..bergetar-getar telifon selular aku menandakan banyak mesej masuk termasukalah mesej orang yang tak dikenali...aku duduk di kerusi sambil pandang ke hadapan kononya fokus..sebenarnya dah masuk 6 kumpulan buat pembentangan malam tu..tapi satu kumpulan je dapat aku fokus iaitu kumpulan aku sendiri lah..=D

Gggrrr...gggrrr...gggrrr..oppss vibrate kuat sangat..mesej dari kak nadiah masuk “dik nanti habis kelas akk amek”.lalalala...

Malam makin larut, jam aku yang cantik tp sekarang dah tanggal talinya menunjukkan pukul 10 malam..jeng3x...”en bob, sy mintak keluar awal ye sebab ade hal” ting..tong..kelentong...tp betul je memang ada hal..

5minit tunggu kak nadiah tapi tak muncul jugak...angin malam membuatkan tubuh betambah dingin, sekali pandang aku ternampak kelibat putih-putih..huhu...eh2, kak nadiah rupanya dengan myvi putih...

Krek..(bunyi bukak pintu kereta,yeke?)..fuh! dahsyat lah kereta ni (keadaan di dalam yang agak berselerak), 1st time nampak..

Ok, fine...naik dan terus kan perjalanan...destinasi pertama petronas isi minyak, lepas tu pergi kedai makan cecupak ke cupak ek lupa pulak, akhir sekali baru balik kampus laksanakan tanggungjawab di UPSI...=p

Uh, tak sangka pulak masa nak ke petronas, kak nadiah perasan jalan di sebalah kanan ada pemeriksaan polis...tup,tup kat situ jugak berhenti tukar pemandu..

Sekarang aku mengambil alih di seat pemandu..pakai tali pinggang, betulkan kerusi, tengok side mirror, tengok cermin belakang..ok semua perfect...lepas tu jalan la..

Kereta bergerak perlahan dan seyum melepasi polis...eh! polis suruh berhenti jugak...ok, fine ( muka cuak je ni)..

Dialog dalam kereta:

Aku: adeyy, kene tahan jugak..kenapa ntah...huhu (sambil buka seat belt)

Kak nadiah: cepat, buka tingkap..

Aku: ni mana butang window ni. Tak nampak la kak. Bukak kan lampu jap.

Kak nadia meraba-raba cari lampu, pun tak berjaya nak bukak. Polis dah di sebelah kereta sambil ketuk cermin, maknanya dia suruh bukak tingkap tu.

Aku pun terus je bukak pintu..eh! tiba2 polis cakap, kenapa tak pakai seat belt ni.. “en, td sy pakai je. Ni sebab nak turun yang bukak seat belt, sy tak tipu en.”

Ok,dah2 pergi kat meja sana tu..=D



Tuesday, November 30, 2010

# ada seekor katak hijau #


uhhump, ada seekor katak hijau, uhump..

ada seekor kataaaakk...ada seekor katak hijau,

kini tak ada lagiii..uhump...



sje upload katak hijau versi kartun.
kalau katak hijau yang real
nampak menggelikan..eeeiiiuuu


Sunday, November 28, 2010

# saya suka #

“bila kekuatan yang dipohon, ALLAH beri ‘rintangan’ untuk dihadapi, bila kebijaksanaan yang dipohon, ALLAH beri ‘masalah’ untuk diselesaikan, bila kasih ALLAH yang dipohon, ALLAH beri ‘orang bermasalah’ untuk dibantu, bila pertolongan ALLAH yang dipohon ALLAH beri ‘peluang’ untuk diambil & direbut”


“ sesiapa yang bertaqwa kepada ALLAH nescaya Dia mengadakan jalan keluar untuknya dan memberikan rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkakanya. Dan sesiapa yang bertawakal kepada ALLAH, Dia akan memberi pertolongan yang cukup kepadanya”. (At-Talaq: 2-3)

dari sahabatku,atie(=

syukran

Tuesday, November 23, 2010

# saya tak suka #

saya x suka kenal

bonda..

sya x suka kenal

akak yaya yong..

sya x suke kenal

hazimah husna..

sya x suke kenal

nina..

sya x suka kenal

ros..

sya x suka kenal

kak fiza..

sya x suka knl

kak yan..

sya x suke kenal

adk2 madid sume...

sya x suke kenal awk2 sume..

sbb sya x suke dgn memri..

sbb sya x suke dgn kenangan..

sbb sya x suke dgn rndu2...

sbb sya x ska mengenang kisah2 lalu...

waaaaaaaaaaa...

T_T.......

sy tkt dgn kerinduan..

sya tkt dgn memori..

sya tkt dgn kenangan..

sya tkt dgn kisah2 lalu...

dan sy tkt dgn KEHILANGAN...

T_T...

dan yg sbnrnya...

sya telalu menyayangi awk2 sume...

telalu menyayangi tu la mmbuatkan

hti sya ni sering

teringt..

terindu..

terkenang..

dan segala2 ter la...

sbb kta terlalu msra..

khdpn kta di iringi dgn ksh suka duka bersama...

waaaaaaaaaaaaaaa......

sy syg awk2 sume....

sweet memori...

huhuhuhuhuhuhuhuhu....

sya telalu mnyayangi awk2 sume..


dari tiqah (*_^)


Sunday, November 21, 2010

# D3100 #


























akhirnya impian aku hampir tercapai...yes!!

pada mulanya ayah bertanyakan tentang kamera digital..

katanya nak beli yang baru..

tetapi mak aku cakap buat apa beli benda yang dah ada..

aku terus cakap, baik beli DSLR..baru best nak tangkap gambar..

ok, parents setuju..hehehe..









Thursday, November 18, 2010

# tidak tahu letak nama apa #

video


...berfikir mencari solusi...

...dihasilkan semasa tengah tidak tentu arah...

...jadi ini hasilnya...

..tapi rupanya terkena....

...hahaha...

...sangat seronok...

Monday, November 8, 2010

# not updated #

hari2 yang sibuk...blogku tak sempat nak update...huhuhu

Wednesday, September 29, 2010

# adik beradik yang comel #

adik beradik yang comel
perkhemahan di Sg. Chiling bagi bengkel pemantapan fasilitator muda
setiap lipatan kenangan tersemat di memori ingatan & memori hard disk
drama: walaupun tinggal di khemah biase tetapi kami mampu teruskan kehidupan=)

Tuesday, August 31, 2010

# malam simulasi bomba #

28 ogos 2010 merupakan kenagan yang tidak dapat aku lupakan. saat-saat bersama briged bomba tersemat indah dalam lipatan ingatan ku. walaupun assignment bertingkat tapi pengalaman di balai bomba tanjung malim sangat berharga. terima kasih kepada tenaga pengajar terutamanya en ibrahim serta jurulatih sekalian.

malam tu, kumpulan aku menjadi yang kedua masuk ke rumah kosong untuk "menyelamatkan mangsa" dengan berbekalkan breathing apparatus (B.A) yang sangat berat. kami tidak menggunakan oksigen tetapi hanya memakai mask dan pikul B.A untuk merasai bagaimana anggota bomba selamatkan mangsa.

5 orang satu kumpulan, ketua duduk depan, ija, bella n heddy kt tgh2 sebab dyorg tak pakai cermin mata jadi aku duduk paling belakang. ah! serupa je duduk mana pun sebab keadaan dalam tu memang gelap gelita hanya bertemankan flash kamera jurulatih je.



sangat menyeksakan ye kat dalam tu. memang sangat berat untuk aku pikul B.A tu tambahan lagi mask yang melekat kat muka tu sedikit sekali oksigen masuk. peduli apa! aku buka je mask tu, lemas aku masa tu. tangan kiri pegang tali, tangan kanan pegang mask akhirnya ada pulak tangan-tangan yang tarik B.A aku tu, nyaris-nyaris terpisah dengan orang depan(bella).


(bukan kumpulan aku tapi gambaran situasi didalam)

tengok gambar kat atas ni. aku tersangkut disini agak lama. yang ahli lain ok je. jurulatih tu cakap "langkah baik-baik jangan terus lompat je sebab tinggi tu" bayangkan B.A tu berat dibelakang nak naik lepas halangan tu pun susah, jadi jurulatih tu tolong tolak sikit B.A tu bagi senang naik. lepas tu nk turun pulak jadi masalah, kaki aku tak jejak tanah lagi..yang menggelikan hati aku, bella tolong dukung aku dari depan...hihihi=D aku peluk la dy kejap sampai kaki aku jejak..FUHH!! payah ye di situ...

dah lepas halangan tu, ada lagi yang mencabar. lalu kat tilam basah sambil merangkak. B.A yang berat tu membuatkan aku tak mampu nak bangun selepas merangkak, aku seolah-olah dihempap. masa aku nak merangkak tu pun pegang kaki bella, macam tak ada kekuatan nak bergerak. kesian bella..hihihi


halangan kat atas ni yang paling aku tak boleh lupa. sebab aku semua ahli terpaksa tunggu lama. nampak tembok ni tak tinggi tapi aku tersangkut disini. lebar yang kecik ni, kaki kanan aku tak lepas. aku tak tahulah kat belakang aku ada orang memerhatikan ke tidak, malu sangat sebab aku dah membuka langkah yang agak luas masa ni. dengan B.A aku yang tak lepas sebab tersangkut. aku berhenti menarik nafas kejap.huhu.

dah lama berlegar-legar kat dalam tu, akhirnya jumpa jugak "mangsa" tu. akihr sekali dah hampir dengan pintu keluar aku dibaling kotok kosak. DUSH!! adoi nasib baik tak sakit. aku dengan bella yang kena..haha..KENAGAN YANG SANGAT BEST=)

Akan Ku Jumpa - Nadia Aqilah Bajuri (+Lirik)

Lirik : Akan Ku Jumpa


Ku mengatur langkahku

berjalan tanpa bayang-bayangMu

langit dan bumi setia, menemaniku

matahari menyinar tak pernah berpihak padaku

Ku kepanasan tanpa perlindunganMu.


Hari berganti hari aku masih teguh menanti

Hadir diri Mu dalam hidupku ini

Rasa kecewa ada bila kaki penat berlari

Namun yakinku Kau kan kutemui


ku takkan pernah cuba berhenti

langkahku mencari Cinta

Yang ku tahu hanya tuk diriku

kan ku terus cari sampai hujung dunia


kerna ku tahu akanku jumpa diriMu

dan ku kan terus menempuh mimpi-mimpiku selalu


kulihat semua gembira

bila mengenali erti Cinta

senyuman ku beri hanya duka

bila ingin Teman tuk berbicara


Cinta jangan sembunyi

mataku kabur mencari

hadirlah dalam hidupku ini

Cinta jangan engkau pergi bila langkahku cuba

untuk mengejar diriMu




















Saturday, August 28, 2010

Friday, August 13, 2010

bestnya berpuasa di teratak kesayangan
















assalamualaikum...
perasaan rindu aku pada family di rumah sangat membuak-buak.
tak sabar nk tunggu tarikh pulang.
hari-hari aku telefon mama, hampir setiap masa yang lapang aku skype dengan mereka.
hurm....rindunya, YA Allah berilah aku kekuatan utk hari-hari mendatang..
apa kaitan entry ni dengan gambar kat atas tu?? hurm....
dua gambar di atas tu adalah view dari sebuah menara di johor
so dari situ boleh nampak bandar pasir gudang, walaupun berdirinya banyak bangunan
tetapi keindahan ALLAH tetap kelihatan.>_^







ANDAI KU TAHU

andai kau tahu ini ramadhan yang terakhir,

tentu siangnya kau sibuk berzikir,

tentu engkau tidak akan jemu melagukan syair rindu,

mendayu...merayu...kepada-NYA Tuhan Yang Satu,



andai kau tahu ini ramadhan yang terakhir,

tentu solatmu kau kerjakan di awal waktu,

solat yang dikerjakan...sungguh khusyuk lagi tawadhu'..

tubuh dan kalbu..bersatu memperhamba diri..

mengadap Rabbul Jalil...menangisi kecurangan janji...

"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"

[sesungguhnya solatku,ibadahku,hidup dan matiku...

ke serahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekelian alam]



andai kau tahu ini ramadhan yang terakhir,

tidak akan kau sia-siakan walau sesaat yang berlalu,

satiap masa tidak akan dibiarkan begitu sahaja,

di setiap kesempatan dan masa yang terluang,

alunan Al-Quran bakal kau dendang...bakal kau syairkan..



andai kau tahu ini ramadhan yang terakhir,

tentu malammu kau sibukkan dengan..

bertarawih...berqiamullail...bertahajjud...

mengadu..merintih...memohon belas kasihan...

"sesungguhnya aku tidak layak ke syurga-MU

tp...aku juga tak sanggup untuk ke neraka-MU...



andai kau tahu ini ramadhan yang terakhir,

tentu dirimu tidak akan melupakan mereka yang tersayang,

mari kita memeriahkan ramadhan,

kita buru...kita cari...suatu malam idaman...

yang lebih baik dari seribu bulan..



andai kau tahu ini ramadhan yang terakhir,

tentu engkau akan menyediakan batin dan zahir,

mempersiap diri..rohani dan jasmani..

menanti-nanti jemputan Izrail..

di kiri dan kanan...lorong-lorong redha Ar-Rahman...



duhai Ilahi,

andai ini ramadhan yang terakhir buat kami,

jadikanlah ai ramadhan paling bererti..paling berseri..

menerangi kegelapan hati kami,

menyeru ke jalan redha serta kasih sayang-MU Ya Ilahi..

semoga bakal mewangi kehidupan kami di sana nanti..



namun teman,

tak akan manusia yang bakal mengetahui

apakah ramadhan ini merupakan yang terakhir kali baginya,

yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah,

berusaha...bersedia...meminta belas-NYA..



jadi teman,

hidupkanlah bulan yang penuh barakah ini,

rebutlah segala keberkatan yang telah dijanjikan,

janganlah disia-siakan setiap waktu yang berlalu..

semoga ramadhan kali ini lebih bererti dari ramadhan yang sebelumnya..



dan andai ditakdirkan ini ramadhan terakhir buat kita

nescaya kita tidak akan menyesali,

kerana kita telah mengabdikan diri pd yang Esa..

Another Templates


-Dani-